fbpx

”Vorbește cu Angela” și ești salvat! Codul pe care oricine ar trebui să îl știe

„Vreau să vorbesc cu Angela” nu este chiar cel mai comun dintre lucrurile pe care le-ai putea spune atunci când simți că ești amenințată în vreun fel, dar este o sintagmă care, atunci când lucrurile se complică, ar putea să îți salveze viața. Despre ce este vorba?

„Vorbește cu Angela” este o campanie lansată de Direcția Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB) împreună cu Asociaţia Necuvinte, un proiect pilot de prevenire a agresiunilor în cluburile şi barurile din Centrul Vechi al Capitalei. Proiectul vizează, după spusele președintei asociației, Simona Voicescu, prevenirea agresiunilor, mai ales a celor de natură sexuală, care se pot întâmpla frecvent în cluburi și baruri, scrie elle.ro

„‘Angela înseamnă că, atunci când ne simţim în dificultate, fie că poate am băut prea mult sau ne simţim rău sau ni s-a pus ceva în băutură sau chiar suntem într-un risc de a fi victima unei agresiuni, vorbim cu personalul barului, clubului, restaurantului în care ne aflăm şi întrebăm dacă putem vorbi cu colega lor, Angela. Ei, din acest cod de ajutor, trebuie să înţeleagă că suntem într-o situaţie dificilă, să ne ducă undeva în spate, departe de ochii celorlalţi şi să ne întrebe care este problema noastră, dacă avem nevoie de un taxi, să ne cheme prietenii, rudele, familia sau dacă avem nevoie de intervenţia Poliţiei sau Ambulanţei’, a declarat Simona Voicescu.

„Vorbeşte cu Angela’ este un concept care vine din Marea Britanie și care a fost împrumutat până în prezent în aproape toate ţările vorbitoare de limbă engleză (în 17 state). Simona Voicescu a explicat că acest cod, Angela, nu ar trebui să înlocuiască intervenția liniei 112, dar că se poate dovedi util în zonele de agrement.

„Vorbește cu Angela” a fost demarat în 2016 de către Hayley Child, o expertă în probleme legate de consumul de alcool și agresiuni sexuale la Consiliul Local Lincolnshire. Ideea ei a fost de a crea un cod ușor de folosit pentru persoanele care se simt în pericol în cluburi, prin care ajutorul poate fi cerut cu discreție, chiar de la personalul din cluburi. Acum, proiectul se derulează și în Australia, Spania și Irlanda.

Astfel, de fiecare dată când vei spune la bar, aflată într-o situație inconfortabilă, „vreau să vorbesc cu Angela”, personalul deja instruit de Poliție va recunoaște codul și te va putea izola într-un loc sigur și liniștit și va cere mai multe detalii despre situație. De-abia apoi va decide dacă e cazul să cheme un taxi, să apeleze familia sau prietenii sau să sune la Poliție.

Printre persoanele publice care și-au oferit sprijinul în promovarea campaniei se numără și Adrian Despot, care a scris pe contul personal de Facebook: „Sunt multe lucruri pe care le ignoram din considerentul „n-o sa mi se intample tocmai mie”. Sau eternul „ce nu stiu, nu ma afecteaza”. Pana cand iti vine randul, pana la primul hop, cand esti chiar tu victima! Ce faci atunci? Nici macar pumni in cap nu poti sa iti dai, pentru ca ai mainile legate la spate. Cum strigi ajutor prin banda adeziva?
Deschide ochii! Informeaza-te! Fii pregatit! Si citeste articolul de mai jos! #vorbestecuangela”

În 3minute citești și: Primul caz de coronavirus din țară, confirmat în Oltenia!

Gerul și zăpada ucid virusul? Cocaina imunizează? Mituri despre Covid-19, demontate

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0Shares
0 0