Reguli simple pentru vot! Cum și unde vei putea vota!

În această duminică, pe 26 mai, toți românii sunt așteptați la vot. Alegerile cuprind votul pentru cei 33 de parlamentari, ce vor reprezenta România în Parlamentul European în următorii 5 ani și votul în cazul referendumului pe problemele din Justiție.

Cetățenii vor putea vota pe 26 mai, de la ora 7 dimineaţa, când secțiile de votare se vor deschide, până la ora 21.00. Dacă ai împlinit 18 ani şi ai un act de identitate valabil, îți poți exercita dreptul de vot atât la alegerile europarlamentare, cât şi la referendumul naţional, în secţia de votare de care aparţii.

Pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendum, cetăţenii votează în aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, respectiv 7.00 – 21.00, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea ”VOTAT”, dar pe buletine de vot separate: unul pentru alegerile europarlamentare şi două pentru referendum – câte un buletin pentru fiecare întrebare”, informează reprezentanţii Ministerului de Interne.

Dacă nu vă aflaţi în localitatea de domiciliu, nu este o piedică, puteţi vota la orice secţie, pe listele suplimentare. În cazul românilor aflaţi în străinătate, aceștia pot vota în secţiile de vot organizate de Ministerul Afacerilor Externe. „În străinătate au fost organizate 441 secţii de votare pe baza propunerilor misiunilor diplomatice şi ţinând cont de solicitările comunităţilor de români din străinătate”, susțin oficialii de la Interne.

Când ajungeți la secţia de votare trebuie să îi prezentaţi operatorului de calculator actul de identitate (carte de identitate, buletin de identitate, orice fel de paşaport sau carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare) pentru a vă înregistra prezenţa prin Sistemul Electronic de Monitorizare. „Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal va semnala dacă persoana nu a împlinit 18 ani, dacă i s-a interzis exercitarea dreptului de vot, dacă este arondată la altă secţie, dacă alegătorul şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin etc”.

Alegătorii să voteze pentru alegerile europarlamentare, pentru referendum sau pentru amândouă. Operatorul de tabletă are sarcina de a informa toţi alegătorii cu cetăţenia română cu privire la această opţiune. Prezenţa va fi înregistrată diferit pentru fiecare din cele două opţiuni, iar listele electorale folosite vor fi de asemenea diferite. 

Cei care votează la ambele scrutine vor primi trei buletine de vot. Primul, cel în format A4, este destinat alegerilor europarlamentare şi pe care găsiţi listele de candidaţi ale fiecărui partid, urmând să ştampilaţi competitorul electoral pe care îl doriţi. Pentru referendum veţi primi două buletine de vot, unul pentru fiecare întrebare. Buletinele de vot se vor introduce în cele trei urne aflate în fiecare secţie. Însă, introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea specifică nu atrage după sine nulitatea votului. În cazul în care optaţi să votaţi la un singur scrutin, dar ulterior vă răzgândiţi, puteţi să reveniţi la secţia de votare, în programul de funcţionare. Dacă un alegător optează să voteze pentru referendum va primi ambele buletine, fiind imposibil să refuze unul.

În cazul referendumului este nevoie ca 30% dintre alegători să se prezinte la urne, pentru ca acesta să fie valid.  Prezenţa la vot va fi monitorizată separat, pentru fiecare scrutin în parte, prin Sistemul Informatic folosit de Autoritatea Electorală Permanentă.

Cele două întrebări care vor fi incluse pe buletinul de vot pentru Referendumul consultativ sunt:

1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”

2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”

Alegătorii vor răspunde cu DA sau NU. Referendumul se va desfăşura după regulile prevăzute în Legea 33/2007, pentru organizarea alegerilor pentru Parlamentul European.

În 3 minute poți să citești și: Ford se desparte de mii de angajați

 Euro și dolarul sunt în continuă creștere

Cu cine votezi la europarlamentare!

Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *