Zilele „Mihai Viteazul” au îmbrăcat Craiova în haine de sărbătoare!

„În Cetatea lui Mihai, Prinți, prințese și mulți crai, Se adună în alai, pe 19 și 20 Mai. Vă primim cu bucurie, C-avem astăzi în Bănie, Muzică și Veselie”, a fost chemarea căreia i-au răspuns mii de craioveni. Ei au participat la cea de-a șasea ediție a Zilelor „Mihai Viteazul”, eveniment organizat de Casa de Cultură Traian Demetrescu.

Evenimentul a debutat cu parada costumelor de epocă. Domnițele în straie festive, cavalerii în armuri strălucitoare, păpușile uriașe au creat o atmosferă de sărbătoare în centrul istoric al Craiovei.

 

La statuia lui Mihai Viteazul a avut loc o ceremonie militară și depunere de coroane în amintirea și slava marelui voievod. „Suntem prezenți la o manifestare cu totul aparte, prin care onorăm memoria ilustrului om politic, strateg și desăvârșit conducător Mihai Viteazul, una dintre cele mai strălucite personalități ale acestor meleaguri, care, prin diplomație și artă militară, a dat sens pentru prima oară ideii de unitate a tuturor românilor. Triumful operei sale rămâne înscris în paginile de glorie ale istoriei noastre, fiind pentru națiunea română, în epocile care au urmat, o nesecată sursă de putere, curaj și spirit de sacrificiu, pentru a-și urmări consecvent idealul secular, împlinit trei veacuri mai târziu, la 1 decembrie 1918. În anul dedicat Centenarului Marii Unirii, reușita de la 1600 ne amintește cât de dificil și dureros a fost drumul pe care l-am parcurs până la cea mai importantă împlinire a noastră, ca neam, și ne arată că, între valorile pe care le prețuim, care ne călăuzesc, trebuie să păstrăm mereu unitatea și solidaritatea,“ a spus Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj.

„Omagierea personalității lui Mihai Viteazul este cu importantă pentru că a fost mare Ban al Craiovei și, totodată, primul domnitor care a reușit să reunească românii din cele trei țări medievale: Țara Românească, Transilvania și Moldova. Să nu uităm că orașul nostru în timpul domnitorului Mihai Viteazul a cunoscut o puternică înflorire și iata-ne astăzi evocând atmosfera acelor vremuri. Suntem deja la cea de-a șasea ediție a unui eveniment care a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri ale Olteniei. Costumele de epocă, atelierele de manufactură vor readuce în Craiova aerul medieval atât de frumos al acelor vremuri”, a completat primarul Craiovei.

Directorul Casei de Cultură Traian Demetrescu, Remus Vlăsceanu, a adăugat: „Primăria Municipiului Craiova și Casa de Cultură „Traian Demeterescu” au dorit să ofere craiovenilor bucuria de a vedea cum orașul se exprimă cultural. Cetatea Băniei promovează valoarea și calitatea. Susține tinerii creatori căci ei sunt garanția unei vieți culturale sănătoasă care asigură Craiovei un loc permanent pe harta culturală a țarii. Istoria culturii se scrie și la Craiova într-un oraș străvechi și plin de tradiție. 2018 este anul Centenarului, un an pe care îl cinstim și noi zilele acestea, cu muzică și dans, parade și jocuri, concursuri și ateliere, spectacole și filme, de dimineață și până târziu în noapte”.

Dansurile medievale, scenete cu lupte între cavaleri, ateliere de pictură și olărit, arcașii au colorat orașul. În fiecare seară, show-rile pirotehnice au făcut deliciul craiovenilor.

Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *