15.9 C
Craiova
joi, mai 23, 2024

Ziua Națională la Craiova! Cu gluga trasă printre tarabe cu kurtos și vin fiert

Cum au petrecut oltenii Ziua Nationala! De la promenada la expoziția cu mâncare am dat o raită la carusele și ne-am oprit, invariabil, în barurile din Centrul Vechi.

De 1 decembrie, ploaia nu i-a împiedicat pe craioveni să iasă din case. La cele  nici 5 grade, oltenii au ieșit în centrul orașului cu tot cu cățel și purcel, hotărâți să ia străzile la pas. Geci groase, fulare, ghete, dar, mai ales, umbrele, au inundat centrul Craiovei vineri seara.

Peste 30 de tarabe cu mâncare, îmbrăcăminte sau accesorii stau îngrămădite, cu speranța că vor fi luate cu asalt de cumpărători. Vânzătorii simt și ei frigul în oase, dar se mai încălzesc cu un vin fiert sau cu un apel telefonic de la rude, care să le țină de urât. Cei mai mulți dintre ei au venit de Ziua Nationala cu rulotele, unde și-au păstrat și restul mărfii care nu mai încăpea pe tarabe.

Ziua Nationala se vinde scump

Mirosuri amestecate de vin fiert, porumb, kurtos, cartofi cu mici sau șuncă îți înțeapă nările când treci pe lângă o tarabă. Cârnații afumați stau atârnați pe câte o bară rece de lemn. Mirosul lor amenință iile tradiționale care stau pe manechine și așteaptă să fie luate acasă. Numai că Ziua Națională se vinde cam scump anul acesta. Kilogramul de nuci este 49 de lei. Prunele fără sâmbur sunt 29 lei/kg, în timp ce semințele de dovleac costă 19/kg. Porumbii fierți sunt ceva mai ieftini, 5 lei/bucata. Prăjiturile făcute în casă zac neatinse pe o tarabă, învelite cu nailon, ca să nu le strice ploaia. Ceva mai mult noroc îl au standurile la care se vând cozonacii secuiești și cartofii prăjiți, unde craiovenii au format deja cozi de câte 10 persoane. În rest, oamenii aleg mai mult să se uite decât să cumpere. Se plimbă pe la tarabe și trec mai departe, cu câte un pahar de vin fiert în mână, pe care îl iau ceva mai ieftin, cu 3 lei.

Copii în carusel, pe ploaie

Pe altă stradă, pe lângă Teatrul Național, carusele colorate iau ochii celor mici, dar și părinților. Câteva mame își urcă în tiribombele udate de ploaie, copiii de 3-4 ani. Pare că nu le deranjează nici frigul. „Nu sta așa, mami, că o să cazi!”, se aude un sfat.  Din când în când, se mai aude plânsul câte unui copil, pe care părinții încearcă să-l calmeze și îi strâng mai tare geaca și fularul.

Ceva mai departe, adolescenții suportă mai bine frigul, în timp ce se dau în mașinuțe. Se ciocnesc intenționat. Pe margine, alții, cu glugile pe cap și cu mâinile în buzunare, își așteaptă rândul.

După o raită pe la tarabe, cei mai mulți se refugiază în barurile de pe centrul vechi, unde uită pentru câteva ore de frig. De la un restaurant, „Tinerețe cu păcate/ Și dragoste pe furate” aduce spiritul românesc, în timp ce un manechin alb, îmbrăcat în costum popular, îngheață la ușă. Imediat după, Frank Sinatra bubuie în boxe.

Câte un steag ud se mai zărește în mâinile copiilor, care par singurii ce-și amintesc de Ziua Nationala.

Nu rata! Ești frumoasă și studioasă! Atunci înscrie-te în concurs!

Cosmin Cojocareanu
Cosmin Cojocareanuhttps://3minute.net
Fondator 3minute.net. Cu experienta de peste 15 ani in presa.

Related Articles

Accesează-ne și aici!

Latest Articles