Cluj-Napoca, orașul unde decid cetățenii! Ce proiecte au votat!

Știți ce proiecte sunt prioritare în Craiova pentru 2018? Nici noi! În schimb, știm în Cluj-Napoca, acolo unde locuitorii participă în mod direct la conducerea orașului.

 

Repetăm: democrația ar trebui să reprezinte guvernarea de către popor. Se face în general prin reprezentanții ei, aleși în urma votului. Dezvoltarea noilor tehnologii permite participarea directă a cetățenilor la treburile orașului. Model implementat în Occident și copiat de Cluj Napoca.

 

Primul proces de bugetare participativă din sistemul administrativ local românesc s-a desfășurat la Cluj-Napoca și s-a încheiat. În traducere: clujenii au votat ce vor să se întâmple în orașul lor, unde vor să le fie investiți banii. Iată ce a ieșit: transformarea școlii Nicolae Titulescu în complex educațional (150.000 euro), zebre luminate cu energie regenerabilă (50.000 euro), Parcul dintre Lacuri (100.000 euro), unități inteligente de colectare a gunoiului în spațiul public (120.000 euro), trotinete electrice de închiriat (100.000 euro), ClujWay – orașul digital (140.000 euro).

 

Nu doar în Cluj Napoca se poate, ci și în Craiova

 

Proiectul clujean pornit în vară s-a desfășurat în patru pași: cetățenii au depus proiecte, autoritățile le-au analizat și au selectat proiectele care le-au considerat cele mai bune, cetățenii au votat ce-și doresc în orașul lor, iar în 2018 e pasul esențial: implementarea proiectelor. Cât de simplu!

 

Între timp, în Craiova. Și aici, în inima Olteniei, există transparență decizională. Locuitorii urbei sunt chemați la consultare publică pentru „Regulament de organizare şi funcţionare al Comisiei pentru analiza solicitarilor de locuinte destinate cumpararii, construite in baza art.7 din Legea nr.114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”. Probabil li se va pune în brațe și un draft al legii. Ba nu, trebuie să o știe pe lege, apoi să trimită mailuri la Primărie.

Tu decizi! Voteaza care e cea mai frumoasa studenta din Craiova!

Te poate interesa: Denisa Cruceru s-a stins in accidentul din Lugoj. Reactia iubitului

Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *