37 C
Craiova
joi, iunie 20, 2024

Declarații șocante ale unei eleve din Arad! „Am dobândit doar cunoştinţe, nu şi valori”

Declarații șocante ale unei eleve din Arad. La finalul celor patru ani de liceu, Iulia a fost numită „șefă de promoție”, datorită rezultatelor obținute pe tot parcursul anilor de studiu.

La festivitatea de absolvire, aceasta a susținut un discurs, însă pledoaria pe care a avut-o n-a fost nici de departe cea obișnuită, în cadrul unor astfel de evenimente. Din contră, „omagiile” aduse școlii în mod normal, au fost acum înlocuite de critici. Eleva a făcut din instituția de învățământ o țintă a reproșurilor și a nedreptății pe care, atât ea, cât și colegii ei au simțit-o.

Declarații șocante ale unei eleve din Arad! „Am dobândit doar cunoştinţe, nu şi valori

Iulia Cociuba i-a uimit prin discursul său, nu doar pe profesorii prezenți la ceremonie, ci și pe ceilalți elevi. Tânăra a povestit cum școala, deși ar trebui să fie un mediu care te pregătește pentru viață, nu este de fapt decât un loc care te învață să accepți nedreptăți. Un loc care te încurajează să nu ai prea multe păreri și care te face să te pierzi în mulțime. Mai mult, eleva a spus cum toate momentele petrecute pentru a învăța și a dobândi cunoștințe le percepe acum ca pe o pierdere de timp.

„Poate că nu e discursul clasic de mulţumire şi celebrare, dar este unul sincer şi reflectă în mod real experienţele mele. Am petrecut ani de zile învăţând pentru note şi validare academică. Am realizat abia acum cât timp am pierdut. 

Am dobândit doar cunoştinţe, nu şi valori, pentru că asta înseamnă, din păcate, şcoala. În loc să fie un loc al învăţării şi dezvoltării, şcoala a devenit o sursă de frustrare şi dezamăgire pentru mulţi dintre noi. Ne-am simţit deseori în imposibilitatea de a ne exprima punctul de vedere, de a gândi diferit sau de a fi autentici.”, a spus Iulia Cociuba.

Iulia a subliniat faptul că sistemul educațional românesc nu i-a oferit șanse, ci frustrări. Poate că la școala românească se învață română și matematică. Însă lecția autenticității este departe de a fi promovată, a transmis eleva. ”Ce m-a învăţat şcoala? Să mă conformez. Să mint. Să-mi şterg cu buretele personalitatea. Să mă ascund în spatele unor standarde absurde.”, sunt cuvintele tinerei absolvente de liceu.

Un sistem care ne-a învățat mai degrabă cum e să fim superficiali și ipocriți

Șefa de promoție de la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu a spus, nu numai povestea ei, ci a mii de elevi, iar discursul său a „explodat” pe rețelele de socializare. Șefa de promoție din Arad a spus, revoltată și dezamăgită în același timp, că a avut parte „de un sistem care ne-a învățat mai degrabă cum e să fim superficiali și ipocriți, decât să ne dezvoltăm etic și moral. Astăzi, în fața dumneavoastră, îmi reafirm dorința de a fi autentică. Dorința de a lupta pentru valorile în care cred. Știu că acest discurs deranjează. Sper să fie și un pas spre conștientizarea unor probleme. Probleme care au fost băgate sub preș atâta timp”.

Ca o concluzie a discursului fetei, au venit laudele și felicitările nu pentru sistemul de educație din România, care „m-a dezamăgit.”, ci pentru acei dascăli care au dat o bucățică din ei de fiecare dată când s-au așezat la catedră.”.

Related Articles

Accesează-ne și aici!

Latest Articles