Fotbaliști de legendă și-au pus amprenta asupra fotbalului românesc, doar că aceștia nu mai sunt printre noi sau nu mai sunt în activitate. Nostalgia vremurilor apuse, atunci când în fotbalul de prin țara noastră evoluau adevărate legende, ne-a făcut să sperăm că o să mai avem parte de asemenea jucători. Din păcate, mulți dintre cei care erau considerați urmași ai lui Balaci, Hagi sau Dobrin „ s-au născut talent, dar au rămas speranță”.
Iată 10 dintre fotbaliștii care nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor!
Eric Bicfalvi – a debutat în Liga I în 27 august 2006 la Jiul Petroșani în meciul cu Poli Iași, rezultat 3-1. Bicfalvi a ajuns la Steaua București în vara anului 2007 de la Jiul Petroșani, el fiind component al echipei naționale de tineret și considerat o mare speranță a fotbalului românesc. În vara anului 2012 a semnat un contract pe 3 ani cu echipa ucraineană Volîn Luțk. În 2016 a jucat câteva luni și la FC Dinamo București, iar mai apoi și-a început aventura în Rusia. Acum are 30 de ani și este foarte puțin probabil să ajungă un fotbalist de legendă pentru România.
Andrei Ionescu – și-a făcut junioratul pe la PSV Eindhoven, fapt ce nu-l cunoșteau prea mulți. A fot legitimat la Craiova în perioada 2005-2008, perioadă în care a fost considerat cel mai mare talent apărut în Oltenia, după Ilie Balaci. Adevărul este că băiatul știa ce face cu balonul, dar nu a fost destul. În 2008 a fost transferat la Steaua București, iar foarte mulți consideră această mutare drept una greșită, ținând cont de ce s-a întâmplat mai departe. Fotbalistul nu s-a adaptat prea bine în Ghencea, iar patronul echipei l-a trimis ba pe la echipa a doua, ba împrumut pe la Poli Iași. Ionescu a început să se zbată în anonimat începând cu anul 2011, atunci când a ales să joace la echipe mai puțin cunoscute, unele dintre ele destul de exotice. În 2017 s-a întors în România, la FC voluntari, dar nici atunci nu a reușit să arate ceva din talentul ce-l recomandase cu 10 ani în urmă și a ales că meargă din nou la o echipă unde se poate zbate în anonimatul fotbalului.
Constantin Gângioveanu – Vedeți? Nu l-am uitat. Considerat un mare talent al generației sale, Gângio a evoluat la Craiova în perioada 2005-2011, doar că prin 2009 a fost împrumutat pe la Vaslui. Probabil câțiva își pot aminti scandalul făcut de tatăl fotbalistului în acea perioadă. A fost un component important al naționalei de tineret, dar nu a fost ferit de accidentări. În 2011 a mers la Rapid București, dar nu a reușit să facă prea multe în tricoul alb-vișiniu. În acest moment nu se știe cine știe ce despre cariera lui. Cert este că are 28 de ani și că încă joacă fotbal. Cât de profesionist, probabil nu mulți știu.
Alexandru Ioniță (1) – Am spus 1 pentru că deja a fost numerotat de anumiți cetățeni de pe la noi. Ioniță a ajuns la Rapid în 2006, fiind primul club mare la care a evoluat, doar că până în 2008 a jucat pentru echipa secundă. În 2008 a ajuns la echipa mare, iar talentul îl recomanda pentru un mare succes chiar și pe plan internațional. Ofertele au apărut la un moment dat, iar fotbalistul s-a transferat în Germania, la Koln. A evoluat pentru nemți din 2010, până în 2012, dar nu a confirmat. S-a întors la Rapid în perioada 2012-2013, urmând ca mai apoi să evolueze pentru Orduspor (Turcia), AEL Limassol (Cipriu), FC Voluntari ( în 2015-2016), Farul Constanța (2016) și ASA Târgu Mureș (2016-2017). În momentul de față nu sunt prea multe informații despre activitatea fotbalistului în vârstă de 28 de ani.
Marius Alexe – Marius Alexe face parte din generația jucătorilor născuți în anul 1990. Și-a făcut junioratul la Dinamo București, dar a debutat oficial în Liga I la 2 august 2009 într-un meci jucat pentru Astra Ploiești (echipă la care era împrumutat) împotriva formației Pandurii Târgu-Jiu scor 0-1. Debutul la echipa mare a lui Dinamo București s-a petrecut la 12 septembrie 2009 într-un meci împotriva echipei Oțelul Galați, pierdut de Bucureșteni cu 1-0. A debutat pentru echipa națională la 29 martie 2011, într-un meci împotriva Luxemburgului, în preliminariile EURO 2012, înlocuindu-l pe Adrian Mutu în minutul 84. Acel moment a fost considerat simbolic, dar se pare că Alexe nu a fost nici pe aproape un urmaș al lui Adi. În 2013 a fost împrumutat pentru un sezon la Sassuolo, pentru 500.000 € cu opțiune de transfer definitiv pe 2 milioane de €. În ianuarie 2014 el s-a accidentat în cantonament, suferind o ruptură a ligamentelor încrucișate anterioare ale genunchiului stâng. Astfel, el a fost nevoit să ia o pauză de șase luni, iar italienii au decis să trimită jucătorul înapoi în România. În 2015 a ajuns în Turcia, la Karabükspor, iar cota lui este de 200.000 de euro.
Cristian Daminuță – este mijlocaș defensiv și a debutat în Divizia A în sezonul 2005-2006, la Politehnica Timișoara, într-un meci împotriva echipei Dinamo București. În 2008 s-a transferat la campioana Italiei, Inter Milano, unde a jucat la echipa de tineret. În 2009, atât Modena cât și Internazionale au confirmat că fotbalistul va petrece sezonul 2008-2009 sub formă de împrumut la Modena. Și-a făcut debutul în Serie B pe 11 septembrie 2008, când a intrat pe teren în minutul 89. În 2010 a revenit în România, sub formă de împrumut la Dinamo București, pentru care însă a evoluat în doar două meciuri, în returul sezonului 2009-2010 din Liga I. În 2010 Daminuță a semnat un contract pe cinci ani cu AC Milan, fiind transferat de la Inter Milano contra sumei de cinci milioane de euro. Din 2010, de când l-a cumpărat, Milan l-a împrumutat pe Daminuță pe rând la L’Aquila, FC Tiraspol, ACS Poli Timișoara și FC Viitorul Voluntari (Viitorul lui Hagi). Olimpia Satu Mare a fost ultima echipă din România pentru care a evoluat Cristi. În momentul de față, fotbalistul este cotat cu suma de 300.000 de euro.
Mihai Costea – este atacantul care i-a făcut pe olteni să-i scandeze numele. El și fratele său, Florin, au ajuns la Craiova de la Vâlcea. La acel moment, Mihai a venit ca și bonus, ba chiar ca o condiție, pentru ca fratele său să ajungă în Bănie. Nu a durat mult și a reușit să se impună în prima ligă. A fost considerat unul dintre cei mai buni atacanți ai generației sale și a fost un fotbalist important pentru naționala de tineret, în acea perioadă. În 2011 a ajuns la Steaua București, club pentru care a evoluat până în 2015, dar pentru cariera sa, a fost momentul de răscruce. Bucureștiul nu a fost cea mai bună alegere, drept urmare, Costea și-a ratat cariera încă din primele sezoane pe care le-a petrecut la Steaua. În 2015 a plecat la Voluntari, dar nici acolo nu a dat randament și nu a mai revenit la forma care l-a consacrat. Fotbalistul a mers în Arabia Saudită, acolo unde a evoluat pentru două cluburi, în ligile inferioare. În prezent, Mihai Costea a rămas o umbră a talentului care-l recomanda cu ani în urmă, la Craiova.
Mihai Răduț – și-a făcut o parte din juniorat la Sporting, fapt ce nu este de trecut cu vederea. În 2008 s-a hotărât să revină în țară, și a semnat cu divizionara secundă Internațional Curtea de Argeș, alături de care în 2009 a reușit să promoveze în Liga I. A evoluat la toate echipele de tineret ale României, începând cu cea sub 17 ani. A debutat la echipa mare a României la data de 29 mai 2010, într-un meci amical împotriva Ucrainei. În 2010, a semnat un contract pentru cinci sezoane cu Steaua București, iar la acea vreme era anunțat unul dintre cei mai promițători fotbaliști din România. În sezonul 2012-1013 a fost împrumutat la Pandurii, urmând ca în 2014, Răduț să semneze definitiv cu gorjenii. În 2016 a semnat cu Hatta Club din Emiratele Arabe Unite, reziliindu-și contractul după doar două meciuri, iar mai apoi a ajuns în Polonia, la Lech Poznan. În acest moment, jucătorul în vârstă de 28 de ani este cotat cu suma de 550.000 de euro.
Viorel Ferfelea – s-a remarcat la Sportul Studențesc, acolo unde a evoluat o lungă perioadă de timp, între anii 2004 -2013. Fotbalistul a fost oarecum victima patronului de la Sportul, care a insistat foarte mult ca el să nu părăsească echipa. Vasile Șiman a refuzat foarte multe oferte pentru Ferfelea, iar acest lucru a contribuit în mare măsură la pierderea unui talent. În 2013, Viorel a ajuns la Craiova și a evoluat pentru echipa din Bănie până în 2016. În 2017, ASA Târgu Mureș a reușit să obțină semnătura fotbalistului. În prezent, site-urile de specialitate în arată pe fotbalistul în vârstă de 33 de ani, drept legitimat la Sporting Snagov.
Denis Alibec – acum vorbim despre un fotbalist care încă are șanse să facă ceva memorabil în fotbal. Nu o să-i prezentăm istoricul, așa cum am făcut cu ceilalți, dar o să facem o mică observație. La fel ca și în cazul a patru fotbaliști menționați mai sus, Steaua (actuala echipă FCSB) a avut și are un cuvânt de spus și în cariera lui Alibec. Oare este o coincidență? Fotbaliștii „născuți talent”, considerați mari speranțe ale fotbalului românesc, din istoria recentă a campionatului, au trecut pe la București și mai apoi au picat într-un anonimat destul de pronunțat. Denis Alibec este pe care să-și rateze cariera și încă este jucătorul celor de la FCSB. Dică a anunțat deja că fotbalistul nu o să mai joace sub comanda lui. În vârstă de 27 de ani, atacantul încă mai are timp să realizeze ceva, dar este nevoie de cineva care să-l repună pe picioare cât mai repede. În caz contrar, o să fie o certitudine a fotbaliștilor „născuți talent, dar rămași speranță”.
Citește și: EKTRO: “Vreau suflarea din Bănie unită sub tricolor”