26.2 C
Craiova
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Orașul din România cu o climă perfectă și aer purificat

Orașul din România cu o climă perfectă: „Iarna fără excese și vara la fel”

Un oraș pitoresc din România se bucură de cel mai generos dar al naturii – soarele său încântător care luminează mereu o oază verde, protejată de munți. Experții afirmă că acest loc binecuvântat oferă un cadru atmosferic plăcut și un aer proaspăt, indiferent de sezon.

Orașul din România care are o climă perfectă se află în Prahova

Orășelul Câmpina, situat în județul Prahova, se bucură de peste 180 de zile însorite pe an, stabilind un record impresionant în țară. Acest „bogăție solară” se explică prin poziția sa protejată, dată fiind prezența munților și dealurilor care îl înconjoară, potrivit gandul.ro.

Orașul se găsește la aproximativ o oră distanță de mers cu mașina de la București. Este cunoscut și ca poarta de intrare în munte din Valea Prahovei, fiind situat pe o terasă modelată de trei râuri: Câmpinița, Doftana și Prahova. Un factor esențial care contribuie la aceste recorduri climatice este amplasarea localității la o altitudine medie de 450 de metri, în zona subcarpatică.

Simona Halep a primit dreptate!

Orașul se bucură de o climă blândă și de temperaturi moderate, cu ierni blânde și veri plăcute. În plus, proiectul pionier Casă Solară Câmpina, lansat în anul 1970  a susținut ideea că locuințele ar putea fi încălzite doar cu energie solară și apă. Se spune că Elena Ceaușescu a alocat resurse nelimitate proiectului cu panouri solare. Acum, acest proiect a fost dat uitării.

„Iarna fără excese și vara la fel. Deținem și recordul pe țară la o temperatură înregistrată în decembrie”

Coordonatele geografice ale Câmpinei, situată la paralela 45 de grade și 10 minute latitudine nordică și meridianul 25 de grade și 42 de minute longitudine estică, contribuie la condițiile sale climatice favorabile.

Potrivit măsurătorilor, temperatura medie multianuală este de 9,5 grade Celsius, de până la 37 de grade Celsius vara, iar iarna de până la -21 de grade Celsius. Precipitațiile în Câmpina au o medie de 500 -700 mm/an.

„Terasa Câmpinii este înconjurată de dealuri. Și aceasta face ca climatul să fie unul blând. Iarna fără excese și vara la fel. Deținem și recordul pe țară la o temperatură înregistrată în decembrie, de 23,4 grade. Iar anul acesta, surprinzător, am depășit recordul de acum 83 de ani, la o temperatură de pe 2 ianuarie, însemnând de 20,8. Iar acum 83 de ani au fost 20,6, pe 19 ianuarie 1939”, a spus Roxana Roman, meteorolog stația Câmpina, la începutul lui 2023, potrivit digi24.ro.

Related Articles

Accesează-ne și aici!

Latest Articles