Primăria Craiova se digitalizează pe jumătate. Oferă servicii online de rezervare, dar pentru a încheia procesul trebuie să te deplasezi la sediul ei.
Sunt țări în lume în care interacțiuniea dintre autorități și cetățeni se face numai prin servicii online. Estonia este cel mai bun exemplu în acest sens. Obligată de noile realități, România trebuie să se orienteze în această direcție. O face însă cu viteza melcului, iar lucrul bine făcut este pe jumătate.
Mândră, Primăria Craiova a dat vestea a mare: implementează servicii online. Primul este cel de programare depunere solicitări. Care este avantajul cetățenilor care-l folosesc? „Pot rezerva un interval orar pentru deplasarea la sediul instituției în vederea depunerii de dosare pentru emiterea de acte de autoritate, la un ghișeu dedicate”. Așadar, a fost implementat ditamai programul de servicii online pentru a rezerva un interval orar, în care să te duci și să te tot duci la sediu. Foarte simplu nu se putea face acest lucru și cu un telefon?
Dacă avem servicii online, cum mai transformăm școli de 3 etaje în depozit de hârțoage?
Serviciul numărul 2 este mai complex, în sensul că s-a creat un formular de depunere online a petițiilor și solicitărilor pentru obținerea unor acte administrative. Singura condiție: să nu ai nevoie de prezentarea de documente în original pentru actele cu pricina, altfel trebuie să pui capul în pământ și să iei drumul instituției suverane a orașului și cozile la rând.
Până când vor funcționa servicii online și în Bănie, pentru că cele două prezentate pe site-ul Primăriei Craiova par la mișto, să bifeze probabil și IT-iștii instituției o realizare, autoritățile locale și-au asigurat spatele. Tot ele au anunțat acum câteva zile că vor transforma o școală de trei etaje în depozit de dosare! Ce sens ar avea să stocheze pe niște harduri externe informațiile?
Dezbatem impreuna pe Facebook