Deșertul oltenilor. Sudul României se transformă încet în Sahara

Sahara Olteniei, deșert apărut pe 100.000 de hectare în Sudul României! Mai nou, oltenii au parte de un deșert ca-n Africa de Nord!

6% din suprafața județului Dolj este acoperită de nisip, mai exact 100.000 de hectare. Zona este supranumită Sahara Olteniei. Sudul României se transformă încet în deșert, iar oltenii se pot lăuda că au un deșert exact ca-n Africa de Nord. De altfel, acest lucru poate fi imaginea perfectă pentru pericolele care ne pasc dacă continuăm să defrișăm la întâmplare. Numai în Dolj sunt peste 100.000 de hectare în curs de aridizare, zonă cunoscută drept „Sahara Olteniei” – un triunghi, pe hartă, între Craiova, Calafat și Corabia. Specialiştii spun că dunele înaintează în fiecare an cu o mie de hectare, conform digi24.ro

Oltenii și deșertul Sahara

Cauza principală a acestui fenomen rar de deșertificare este defrișarea perdelelor de păduri, care opreau efectele aridității. Dacă în 1970 pădurile acopereau 12% din suprafața județului Dolj, acum ele mai ocupă doar 7%, iar cifra este în scădere. Aștfel, numai în Dolj, 6% din suprafața județului este acoperită de nisip. Peste 100.000 de hectare acoperite în Oltenia.

În urmă cu cinci ani, specialiștii de la Agenția Națională de Meteorologie (ANM) trăgeau un semnal de alarmă cu privire la un scenariu sumbru. „Până la sfârșitul secolului, vom avea creșteri în jur de patru grade, în anotimpul de vară, și în jur de trei-patru grade, în anotimpul de iarnă. Creșterile vor fi mai mari în anotimpurile solstițiale decât în cele de tranziție, ne arată modelele. Și aceste creșteri de temperatură vor fi însoțite de diminuarea precipitațiilor în sezonul cald”, spunea Roxana Bojariu, climatolog al ANM.

Localnicii spun că acum pământul este complet neroditor. Agricultorii care au rămas în zonă s-au reorientat spre culturile tropicale. „Cultivăm fasole africană, cartofi dulci şi arahide în Sahara Olteniei. Terenul este nisipos la Dăbuleni şi nu vom reuşi niciodată să avem recolte bogate de porumb sau de grâu. Cum sistemul de irigaţii nu va mai fi pus la punct niciodată, trebuie să ne descurcăm fiecare cum putem. Înainte de Revoluţie, la noi în zonă se iriga totul. Acum, dacă o să mergeţi pe câmp, nu o să mai vedeţi nici urmă din acel sistem din perioada comunistă“, spune un agricultor, conform digi24.ro

Vezi declarația lui Marcel Popescu https://bit.ly/2GLU9Zk

 

 

Share!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *